Wandeling september 2024
Op een windstille herfstochtend met een aangename temperatuur verzamelden zo'n 25 personen om zeven uur 's ochtends bij de ingang aan de Zandvoortselaan.
Het herfstseizoen heeft aantrekkelijke onderwerpen voor een natuurwandeling: paddenstoelen, vruchten & zaden, vogeltrek, bronst van damherten en SPINNEN!
Uitleg over spinnen, foto Hans Cornet
Huib koos dat laatste onderwerp als thema. Deelnemers die hiervan griezelden gingen met Kees op pad. De route van Huib ging over de Doktersdrift naar het ecoduct.
Na enige theoretische uitleg over 'wat kenmerkt een spin' en de 'plek van de spin in het geheel' werden de deelnemers aangemoedigd om vooral goed te kijken of ze geen spin c.q. web zagen.
Door de warme nacht was er weinig dauw, en zijn de spinnenwebben lastig te vinden. Maar een hangmatspin bleef niet onopgemerkt. Huib toonde eenzelfde soort die in een loeppotje ondersteboven aan zijn web hing.
De damherten (voornamelijk mannen) liepen niet meer in groepen, maar solitair verspreid door het duin. Al bezig met terreinafbakening voor de komende bronstperiode? De groep van Kees zag op het Rozenwaterveld nog een groep met hindes en jonge damherten.
Duinplanten buiten de AWD, foto Hans Cornet
Op het ecoduct en langs de oude trambaan staan diverse soorten duinplanten die node gemist worden in de Waterleidingduinen. Het aantal damherten neemt weliswaar af - de vergrassing is zichtbaar - maar wat bloemplanten betreft blijft het in het duingebied toch nog een 'dorre' vlakte.
Onder het ecoduct hebben diverse trechterspinnen tussen de stenen hun web gemaakt. Het kokertje was goed zichtbaar.
Brugspinnen zitten vaak bij een brug, foto Hans Cornet
Terug in de AWD zagen we diverse brugspinnen aan de reling van de houtenbrug over het Noordoosterkanaal. De klim naar de Tonneblink is toch wel 'anstrengend' maar het uitzicht vanaf een van de hoogste punten is subliem.
Door de regen van de voorgaande nacht - de grond was nog nat - waren er weinig jachtspinnen te zien. Ook de insecten die jagen op spinnen - spinnendoders - waren niet te bekennen. Helaas.
Vanaf de Tonneblink, foto Hans Cornet
Bij de stenen brug over het kanaal, op de terugweg zagen we diverse brugspinnen en kruisspinnen. Huib besloot de excursie met een uitleg (met touwtjes gespannen tussen de dennenbomen) over hoe een spin een web maakt.
Spinnenweb-uitleg, foto Hans Cornet
Hieronder nog de foto van de tijgerspin van vorige maand, in het zuidelijke gedeelte van de AWD.
Tijgerspin in zijn wielweb, foto Hans Cornet