Kees Langeveld doet verslag van de juni wandeling
Vandaag hebben we de ‘zeedorpenwandeling’ gemaakt, door de Zuidduinen van Zandvoort naar het strand. Het viel ons ook al op dat er erg veel bloeiende en uitgebloeide grassen waren.
Het Fakkelgras stond er prachtig bij in de AWD, net als de Zachte dravik. Bij de ‘ terugspringkuil’ van de damherten verlieten wij de AWD.
Direct buiten het hek stond het Slangenkruid te bloeien, en even verderop de hoge Keizerskaars. Veel kenmerkende planten van het zeedorpenlandschap hebben we in bloei gezien:
Nachtsilene en Kegelsilene, Grote ratelaar, Zwenkdravik, Wit vetkruid en Bitterkruid. De bloemenrijkdom en weelderige vegetatie was een groot contrast met de AWD, waar de duindoornstruwelen geleidelijk beginnen te herstellen van de damhertenvraat. In de struwelen buiten de AWD hoorden we op verschillende plaatsen de Nachtegaal. Ook de Grasmus, Braamsluiper, Fitis en Tjiftjaf lieten zich horen. De Kardinaalsmutsen die ingesponnen waren geweest door de stippelmotrupsen, liepen weer uit. De rupsjes zijn inmiddels verpopt. We hebben de ijle spinsels met poppen goed kunnen bekijken.
Vanaf het pad langs het parkeerterrein bij Zandvoort hadden we goed zicht op een valleitje in de AWD waar een stel konijnen aan het ontbijten was. Een leuk gezicht om ze zo bij elkaar te zien, met telkens één konijn dat rechtop zat om de wacht te houden. Dat bleek niet voor niks te zijn. Na verloop van tijd ontdekten we een vos die wat hoger op de helling in het zonnetje zat. Het leek of hij net ontwaakt was en nog zat te soezen, maar bij vossen weet je het maar nooit. Deze had kennelijk zijn buik al vol en liet de konijnen met rust.
Wij maakten nog even de doorsteek naar zeereep en strand, waar we de Blauwe zeedistel en Zeepostelein vonden.
De terugweg ging langs het Brederodepad en het Noordwesterkanaal. Langs de oever van het kanaal vonden we Blauw glidkruid in bloei. De Watermunt herkenden we aan de geur. Kortom, een wandeling met enorm veel afwisseling, van droog tot nat, van zoet naar zout water en van begraasd tot onbegraasd terrein, met de variatie in plantensoorten die daar bij hoort. We hebben er drie uur lang met volle teugen van genoten. Half 9 waren we terug bij de ingang.